Vakantie, lekker genieten van rust, ruimte en elkaar! Maar… weten jullie dat er in de vakantie ook een “zomer-dip” in de leesontwikkeling kan ontstaan?

Kinderen oefenen namelijk het hele schooljaar hun leesvaardigheid. Vaak lezen kinderen in de vakantie minder dan normaal. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, na de vakantie een terugval hebben in de leesontwikkeling. Het is dus erg belangrijk om te blijven lezen en dat vooral ongemerkt in de dag te verweven. Denk niet te moeilijk! Lezen in de vakantie gaat namelijk bijna ongemerkt. Wordt er op school veel gelezen volgens de leesmethode of in verhalende of informatieve boeken, als ouders heb je tijdens de vakantie ook een verzameling leesmateriaal tot je beschikking. Denk aan vakantiefolders, het activiteitenprogramma op de camping, brochures van (pret-)parken en bezienswaardigheden, de menukaart op het terrasje, ga zo maar door. Zo krijgt een leesoefening een echt vakantietintje.

Probeer je kind in de vakantie uit te lokken om ook te blijven schrijven en rekenen. Laat hem/haar kaarten schrijven aan vriend(innet)jes of een vakantiedagboek bijhouden. Laat ze uitrekenen hoe ver het nog is naar de volgende activiteit als je van de 80 kilometer er 25 hebt afgelegd. En hoeveel croissantjes moeten er gekocht worden in de winkel als ieder gezinslid er twee wil eten? Als je je een beetje openstelt voor de mogelijkheden, kom je onderweg genoeg dingen tegen waar je kind ongemerkt wat van opsteekt. De plattegrond van de camping is perfect oefenmateriaal om te leren kaartlezen, de autotocht naar Italië is een lesje aardrijkskunde onderweg.

Er kunnen ook spelletjes verzonnen worden met “moeilijke woorden” (spelling) of sommen.

  • Maak eens een dobbelsteen met 6 moeilijke woorden er op (stukje papier met een plakbandje, stickertje). Gooi en wie het woord het eerste zegt mag dan weer rollen. Of maak een lijstje met 6 woorden en zeg het woord dat bij het nummer staat dat je gooit.
  • Verzin 6 opdrachten met een woord en schrijf deze op (schrijf een woord op, zing een liedje met het woord, teken het woord, schrijf het woord achterstevoren op, …). Gooi met een dobbelsteen en die opdracht moet uitgevoerd worden.
  • Speel pim-pam-pet met korte (vakantie-) opdrachten die het kind zelf bedacht heeft. “Wat eten we vanavond met een… “ of “wat speel je op de camping met een…”
  • Speel “woordmeppen” met een ouderwetse vliegenmepper. Je schrijft woorden op briefjes die op tafel komen te liggen. Iemand zegt een woord, de ander “mept” met de vliegenmepper zo snel mogelijk op het woord. Dit kan natuurlijk ook moeilijker: met buitenlandse woorden, die kunnen in het Nederlands gezegd en in een andere taal opgeschreven zijn of andersom. Of makkelijker: met letters, symbolen, cijfers, …
  • Speel “tafelmeppen”, hetzelfde spel als woordmeppen maar dan met tafelsommen of juist alleen de antwoorden op de kaartjes. Welke som hoort bij welk antwoord?
  • Speel dit mep-spel met allerlei sommen (samen 10, samen 20, samen 100, …)
  • Met een strandbal overgooien, wie gooit zegt een som, wie vangt geeft het antwoord. Denk aan tafelsommen maar ook samen 10, 20 of meer, optellen, aftrekken, delen, … Dit spel kan natuurlijk ook met een potje badminton, tennis, voetbal…
  • Speel memorie met woorden die op elkaar lijken (ballen – balen), sommen en antwoorden, klok en digitale tijden, …
  • Maak een familieverhaal, schrijf met elkaar elke dag een stukje van een verhaaltje. Leg een boekje op tafel en laat de schrijf/verzin beurt doorgeven. Je moet de volgende dag dan minimaal .. regels verder schrijven aan het verhaal.

Maar ook spellen als scrabble, boggle, rummikub, kwartet, ganzenbord, yahtzee, kwartet, uno … ze zijn geweldig om te spelen en de kinderen te blijven stimuleren.

Beloon kinderen deze vakantie eens als ze een aantal boeken hebben gelezen met iets leuks, gezelligs of lekkers. Het hoeft niet groot te zijn, iets samen doen is vaak al een leuke beloning. Denk aan een spel doen, wandeling of fietstochtje maken, stuk voorlezen, filmpje kijken, iets langer opblijven, verzinnen wat ze willen eten die avond, ijsje eten, …

Hoe verdienen ze die beloning en hoe is het voor de kinderen overzichtelijk en meetbaar?

  • Schrijf de titel van het gelezen boek op een kleurenstripje uit de verfwinkel, spreek vooraf af wanneer de strip vol is dan …
  • Elk boek is een stukje slinger, zo maak je een slinger van rond geplakte papieren strookjes. Lukt het om aan het eind van de vakantie je eigen lengte te hebben gelezen?
  • Schrijf aan het eind van een boek het aantal bladzijden op, tel de bladzijden van het volgende boek er bij op, en ga zo de vakantie door. Hoe ver kom je? Schat dit aan het begin van de vakantie eens met het kind en kijk of ze daar wel of juist niet aan komen.
  • Meet de kaft van het gelezen boek op, tel de gemeten afstand bij elkaar. Wanneer kom je tot het plafond? Of juist aan de overkant van je kamer?

Denk naast gewone boeken, strips en tijdschriften ook aan de moderne middelen: de vakantiebieb-app op de smartphone of tablet, een e-reader… mogelijkheden genoeg!

Ik hoop dat ik jullie hiermee genoeg handvatten heb gegeven om de komende weken in de vakantie lekker met de kinderen door te brengen. Ik hoop dat jullie allemaal heel erg genieten van een periode van rust, ruimte en elkaar!

 

 

 

Vakantie spelletjes